Klasse T – Traktor

Veien til førerkortet

Strukturert opplæring

Det er fire trinn i føreropplæringen for traktor. For å ha godt utbytte av opplæringen er det viktig å ha nådd målet på ett trinn før en begynner på det neste.

1

Trafikalt grunnkurs

2

Teorikurs

Kjøreteknisk mestring

3

Teorikurs

Læring og kjøring ute i trafikken

4

Risiko og sikkerhetskurs

1

Trinn 1: 

Trafikalt
Grunnkurs

Før du kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre, må du ta trafikalt grunnkurs. Kurset er obligatorisk og varer i totalt 17 timer. Det vil gi deg en grunnleggende forståelse for hva det innebærer å være fører. Du må være minst 15 år for å ta kurset på en trafikkskole, men du kan også ta kurset i 10. trinn på ungdomsskolen.

Har du førerkort fra før? 
Da er det ikke nødvendig å ta trafikalt grunnkurs.

Hva lærer du?
1. Trafikkopplæring
2. Trafikk og førerrollen
3. Mennesket i trafikken og samhandling
4. Trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring
5. Plikter ved trafikkuhell og førstehjelp
6. Tiltak ved trafikkulykke
7. Trafikant i mørket (mørkedemonstrasjon)

Bevis for øvelseskjøring
Når du har fullført trafikalt grunnkurs, får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Du må ha med deg beviset og godkjent legitimasjon med bilde både når du tar kjøretimer på trafikkskolen og når du øvelseskjører privat. Du kan også logge inn i Din side på vegvesen.no og vise frem beviset ditt som ligger der.

Er du over 25 år?
Da er du fritatt for deler av trafikalt grunnkurs, og kan øvelseskjøre uten øvelseskjøringsbevis. Husk alltid å ha med deg legitimasjon. Førstehjelp og mørkekjøring er obligatorisk for alle. Førstehjelp må du ha føravsluttende prøve, mens mørkekjøring kan gjennomføres etter prøven dersom du tar prøven i tidsrommet 16. mars – 31. oktober.

2

Trinn 2: 

Grunnleggende opplæring

På dette trinnet skal du lære om traktor, kjøring med traktor og tilhenger rent kjøreteknisk. Det er viktig at du behersker traktoren så godt at du kan rette oppmerksomheten mot andre trafikanter. God kjøretekniske ferdigheter er nødvendig for å få utbytte av treningen på trinn 3.

Individuell tilpasning
Hvor mange kjøretimer du trenger på trinn 2 blir individuelt tilpasset ut ifra hvor fort du lærer og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet!

Obligatorisk trinnvurdering
Trinn 2 avsluttes med en obligatorisk trinnvurdering der det vurderes om du er klar til trinn 3.

3

Trinn 3: 

TRAFIKAL
KOMPETANSE

På dette trinnet skal du være med på et trinn 3 teorikurs, du skal lære å kjøre selvstendig i variert trafikk. Du skal blant annet lære om traktorens kjøreegenskaper, kjøreteknikk, sikker kjøremåte i ulike trafikkmiljø og å vurdere egen førerkompetanse. Å bli selvstendig er nødvendig for å få utbytte av treningen på trinn 4.

Individuell tilpasning
Hvor mange kjøretimer du trenger på trinn 3 blir individuelt tilpasset ut ifra hvor fort du lærer og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet!

Obligatorisk trinnvurdering
Trinn 3 avsluttes med en obligatorisk trinnvurdering der det vurderes om du er klar til trinn 4.

4

Trinn 4: 

Avsluttende
opplæring

På dette trinnet skal du bli så god at du kan kjøre på en ansvarlig måte og i god samhandling med andre trafikanter.

Individuell tilpasning
Hvor mange kjøretimer du trenger på trinn 4 blir individuelt tilpasset ut ifra hvor fort du lærer og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet!

Obligatorisk kurs i sikring og merking av last
Kurset er på 2 timer og skal hjelpe deg til å forstå hvor viktig det er å sikre og merke last, og lære måter å sikre lasten på.

For mer informasjon om traktor-lappen, ta gjerne kontakt!

Lurer du på noe?

Ta gjerne kontakt med oss, så kan vi hjelpe deg med det du måtte lure på. Ring oss gjerne på nummeret du ser her, eller besøk kontakt-siden vår for mer informasjon. Vi er her for å hjelpe, og for å gi deg best mulig kjøreopplæring!

51 53 32 98